Volg de bouw
Volg de bouw

Volg de bouw

Bekijk hieronder al het nieuws over het
Qurrent Windpark Hellegatsplein

Windpark Hellegatsplein: de bouw van voet tot wiek

Op 19 maart 2014 is gestart met de bouw van Windpark Hellegatsplein. Wij volgen de bouw op de voet. Met drone-beelden geven we je een impressie van de indrukwekkende constructie van een windmolen.

De laatste foto's laten je de mensen achter de bouw zien. En de nieuwtjes brengen je op de hoogte van alle ins- en outs. Houd deze pagina in de gaten!

Bekijk deze fantastische video ›

Windpark Hellgatsplein bestaat uit vier windmolens. Het park ligt vlakbij het knooppunt Hellegatsplein. De molens zijn van het type Alstom Eco 110 (3MW). Het park produceert jaarlijks ongeveer 36.000.000 kWh. Dat is goed om 10.285 huishoudens van stroom te voorzien.

Bekijk de kaart

Het laatste nieuws

 
 
 
Interview met directeur GE Power Nederland: Maurits Ornstein
Maurits Ornstein is directeur van GE Power Nederland of tot voor kort beter bekend als Alstom Power Nederland (begin november is deze divisie onderdeel geworden van General Electric). Alstom is producent van onze windmolens op windpark Hellegatsplein. Hij is scheikundig technoloog maar is dagelijks vooral bezig met mensen. “In fabrieken kijk ik altijd hoe netjes het er uit ziet, dat zegt een hoop  namelijk.”
Wij spraken met hem over zijn rol en over zijn ervaringen met dit project en Qurrent. 

“Ik ben al een tijd geleden (in 2009) bij dit project betrokken geraakt. Je bouwt een intensieve relatie met alle betrokkenen op in zo’n ontwikkelfase. Wat mijn rol is? Ja, hoe leg ik dat uit. Ik zeg wel eens dat ik de Spaanse stier de tango wil leren. En... It takes two to tango. Het gaat dus vooral om samenwerken. En af en toe heb je wat Spaans temperament nodig om het allemaal goed te laten verlopen.”

Kun je dit uitleggen?
Ik zorg ervoor dat in dit project, de internationale collega’s goed samenwerken met de Nederlanders. Wij zijn ook op de lange termijn verantwoordelijk voor de onderhoudsservice van het windpark. Voor mij is het belangrijk dat we (samen met de klant) een goed project neerzetten voor de lange termijn. 

Wat is er mooi aan jouw baan?
 Ik werk voor een fantastisch bedrijf. We zijn  één van de grootste leveranciers van waterkrachtcentrales. Deze staan vooral op plekken waar veel ruimte is, in Brazilië en China bijvoorbeeld. We zijn één van de grote spelers in pump storage waarbij water wordt opgeslagen in de bergen. Daarnaast zijn we naast wind op land, ook actief in wind op zee en energie uit getijden. 
Er wordt bij ons goed gekeken naar de technieken in een fabriek, om er zo voor te zorgen dat mensen zo efficiënt en veilig mogelijk turbines kunnen bouwen. Als onderdeel van General Electric komt er nog veel meer windervaring in het bedrijf. Het is mooi om bezig te zijn met verduurzaming van Nederland. 

En hoe ziet een dag er voor jou uit?
Ik ben ongeveer 1 week in de maand op reis, met klanten of collega’s. Veel in het buitenland betekent veel gebaren/talen spreken. Onlangs was ik nog op een kwaliteitscontrole met jullie directeur Richard aan de fabriek in Spanje. Op een gewone dag in Nederland heb ik veel contact met collega’s die met projecten bezig zijn en natuurlijk met nieuwe klanten voor onze technologie. Een team motiveren tot nieuwe inzichten geeft mij een kick.

Wat is er mooi aan windpark Hellegatsplein?
Het windpark staat op een mooie plek in Nederland, waar je goede windomstandigheden hebt. De samenwerking met de projectdirecteur Rass Butt en Qurrent is heel prettig en dat is positief. Projectmanager Joost en Rass verdienen wat mij betreft ook een groot compliment!
Wel heeft dit project me geleerd dat je (ook al ben je vlak voor de finish), veel geduld en vertrouwen moet hebben. Het is goed om te zien dat de molens nu écht bijna gaan draaien. 
De windmolens die gebruikt worden zijn hypermodern. Als de wieken ronddraaien, worden ze constant bijgestuurd om de optimale energie uit de wind te halen. De wieken zijn groter en dat maakt de windturbines efficiënter. 

Wat weet je van Qurrent?
Wij vinden het fantastisch dat Qurrent groene ambities wil ondersteunen met eigen opwek. Het is een goed commercieel concept om mensen meer te betrekken bij groene energie.
Ik stond laatst met mijn zoontje bij het stoplicht en hij maakte een opmerking over de ronkende auto die bij het stoplicht stond te wachten. Hij zei: ‘Pap, dat is toch niet meer van deze tijd? Alle auto’s moeten toch elektrisch zijn?’ Waarop ik vroeg: ‘Goed idee maar hoe moeten we die opladen dan?’ Met zijn 10 jaar antwoordde hij: ‘Met windmolens natuurlijk!’. Dat geeft maar aan hoe de jeugd de toekomst voor zich ziet. 

Wat wil je mensen meegeven?
Het belangrijkste van energie is bewustwording. Zodra we met z’n allen bewust worden, kunnen we wat zuiniger gaan leven. Denk dan vooral aan isolatie, verlichting en verwarming. Mijn key message: doe het licht uit en doe een trui aan! 

 

Wordt dit jouw windmolen?

Aan het Hollandsch Diep, langs de A29 bij knooppunt Hellegatsplein verrijst het Qurrent windpark. Op deze top windlocatie worden in 2016 vier windturbines met een geïnstalleerd vermogen van 12 Megawatt geplaatst. Dat is genoeg energie voor 8 duizend huishoudens. En scheelt 7.000.000 kilo CO2 per jaar. Samen met de leden van de coöperatie denkt Qurrent het park al snel te kunnen uitbreiden met nog 2 extra turbines.

Indrukwekkend groot

De bouw is in volle gang. Vanwege het indrukwekkende formaat van de windmolens – ze hebben een hoogte van 90 meter – levert dat tijdens het bouwen regelmatig spectaculaire momenten op. In deze infographic zie je het windpark vanuit de lucht, met uitleg bij de verschillende onderdelen.


Qurrent heeft gekozen voor de Alstom Eco 110 windmolen, met een nominaal vermogen van 3 Megawatt per turbine. De molens bestaan zoals gebruikelijk voor huidige windmolens uit een rotor met drie rotorbladen. De windmolen steekt 90 meter de lucht in en alle rotorbladen (wieken) zijn 55 meter lang. Omdat er geen omwonenden in de buurt zijn, zal er van geluidsoverlast geen sprake zijn.

Koop een stukje windmolen

Overweeg je om een eigen windmolen te kopen voor thuisgebruik? Dat juichen we toe, maar zelf energie opwekken met een windpark is veel voordeliger. Qurrent biedt je de mogelijkheid om mee te doen met het windpark Hellegatsplein. Dat kan door een stukje windmolen te kopen. Het is reuze simpel en veel goedkoper dan het kopen van een eigen windmolen.

Zo’n stukje windmolen noemen we Windtegoed. Met je stukje windmolen bouw je een tegoed aan stroom die we aftrekken van je energierekening. Je hebt stroom van je eigen (stukje) windmolen. Geen gedoe, geen installatie, geen grote investering. 

Je bepaalt zelf hoeveel Windtegoeden jij wilt. Hoe meer Windtegoeden, hoe hoger de stroomopbrengst van je windmolen. Je kan tot 85% van je totale stroomgebruik uit Windtegoeden halen, de rest leveren wij bij met 100% groene stroom. Greenpeace gaf onze stroom een 10 voor duurzaamheid! Groener kun je niet worden.

Grootste windmolenpark van burgers wordt werkelijkheid

De eerste windmolen van windpark Hellegatsplein staat. Wethouder Tollenaar, leden en stakeholders van Qurrent bekijken trots hoe de bouw vordert. Elke ECO 100 mast kan maximaal 2.000 huishoudens energie leveren en elimineert de uitstoot van 7.000 ton CO2 per jaar. Begin 2016 is het park gereed en wekt straks 41.500 MWh stroom op voor circa 8.000 huishoudens. Dit windpark is dan het grootste windpark dat in bezit is van burgers.

Rob Groothuis, lid van Qurrent: “Het is een fantastische ervaring om te zien hoe je ‘eigen’ windmolen wordt opgebouwd. Je weet dus als klant van Qurrent precies waar jouw groene energie vandaan komt. Voorlopig is dat nog van andere windmolens in Nederland of natuurlijk van je eigen zonnepanelen, maar straks komt het dus hier vandaan.” 

Directeur Denis Slieker van Qurrent: “Wij willen eigenlijk maar één ding en dat is dat heel Nederland net zoveel groene energie opwekt als zij verbruikt. Met dit park helpen wij onze leden, die bijvoorbeeld geen zonnepanelen kunnen of willen plaatsen, toch met opwekken. Zij wekken zelf op via hun eigen windturbine, dat garanderen wij. Wij hebben voor deze mast gekozen omdat zijn vermogen hoog is maar zijn geluidsniveau laag; de ideale keuze voor de omwonende, maar ook voor de afnemers en eigenaren van de groene energie.”

Grootste energiecoöperatie

Samen met de leden van de coöperatie en andere stakeholders denkt Qurrent het park al snel te kunnen uitbreiden met nog twee extra turbines. Alle klanten van Qurrent zijn ook leden van de coöperatie en is daarmee de grootste energiecoöperatie van Nederland met inmiddels 25.000 leden. De coöperatie investeert in duurzame projecten, zoals het bijvoorbeeld windpark Hellegatsplein. Klanten kunnen participeren in het windpark en zelf voordelige schone stroom opwekken. De leden profiteren daarvan, want het rendement blijft binnen de coöperatie.  

Qurrent vindt dat je mensen die groene stroom opwekken moet belonen in plaats van belasten. Qurrent geeft alle klanten die zelf groene stroom opwekken en groene stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet ontvangen een deel van de energiebelasting terug (1,037 cent per opgewekte kWh met een maximum van 3500 kWh, dus maximaal 36,26 euro per jaar). Naast het helpen en stimuleren van het opwekken, helpt Qurrent ook met bezuinigen door de slimme Q-box en advies.

Volg de bouw ook via onze volg-de-bouw pagina

Een indrukwekkend kijkje achter de schermen
Richard was op 12 en 13 augustus in Spanje, in de fabriek van Alstom. De reden: een kwaliteitscontrole op de nacelle, de rotor van de windmolen. Samen met Greentrust en de projectdirecteur Rass Butt heeft Richard een ‘kijkje achter de schermen’ gekregen in de fabriek van Alstom.

Richard: “Na een fantastische ontvangst in de fabriek, ben ik zeer onder de indruk geraakt. Niet alleen van de omvang van een 'klein' deel van een windmolen (echt enorm!), maar vooral van de kwaliteit van de productieprocessen. Er was speciaal gewacht op onze komst om de onderdelen te zien vertrekken vanaf de fabriek. De onderdelen zijn onderweg naar de haven van Bilboa, waar ze uiteindelijk zullen aankomen in de haven van Moerdijk.”

Behalve een kijkje in de fabriek, is het ook een kijkje in een onderdeel van het hele project. “Het windpark is een grote logistieke operatie. De zijdelen komen uit een andere fabriek, de torens uit Polen en de wieken zitten nu op de boot vanuit China. Het proces is van zoveel verschillende (soms hele kleine) zaken afhankelijk, fantastisch dat dit allemaal samenkomt in ons Windpark Hellegatsplein!”, aldus Richard. 

20 agustus is het vierde en laatste deel van de windmolen klaar vanuit deze fabriek in Spanje. Spannend dat de bouw na de zomerstop nu verder kan gaan. Het spectaculaire hijsen van de paal (half oktober) gaan wij weer in beeld proberen te brengen. Binnenkort ook een kijkje nemen bij Hellegatsplein? Houd deze pagina en onze social media in de gaten! 

Interview met projectdirecteur van ons windpark: Rass Butt
Rass Butt is projectdirecteur van ons Windpark Hellegatsplein. Hij is ingehuurd door Qurrent om het windpark te ontwikkelen en te bouwen. In de praktijk betekent dit dat hij samen met het projectteam alles – maar dan ook alles – regelt zodat er aan het eind van dit jaar een windmolenpark draait. Hij vertelt ons graag over dit project.

Kun je wat vertellen over jouw rol?
“Ik zorg er voor dat het hele team zo goed mogelijk samenwerkt om het eindresultaat te behalen; een draaiend Windpark dat gaat zorgen voor meer duurzame energie.”

Wat vind je mooi aan windenergie?
Ik ben in mijn werk vaak bezig geweest met duurzaamheid. Ik heb lang in de watersector gewerkt en heb me daarbinnen o.a. bezig gehouden met innovaties op het gebied van water en waterhergebruik en in een later stadium ook gekeken naar business plannen voor het ontwikkelen van bioplastics uit afvalwater. In een vorig project ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling van een geothermiebron (hiermee kan je duurzame warmte opwekken), wat met name in de tuinbouwsector bekend is maar nog aan het begin staat in de Nederlandse markt. Windpark Hellegatsplein is het eerste windenergieproject waaraan ik mag meewerken. De uitdagingen bij al dit soort water en energie projecten zijn vaak dezelfde maar het is altijd spannend om iets nieuws te bouwen. 

Wat valt op in dit project?
Het opzetten van een windpark is complex. Je hebt vaak te maken met lange ontwikkelingstrajecten (soms zelfs meer dan tien jaar!). Daarnaast ben je afhankelijk van zeer veel specialistische partijen (van zzp-ers tot grote bouwconcerns) en moet je rekening houden met de gevoelens van burgers of andere belanghebbenden. Heel belangrijk zijn dus de relaties die je met de verschillende partijen onderhoudt om een project succesvol te maken. Wat mij ook is opgevallen is dat je met kleine professionele partijen projecten kunt realiseren die een grote impact hebben op de energietransitie. 

Hoe vaak ben je bij de windmolens?
Tijdens de bouw ben ik er gemiddeld 1x in de week. Ik werk nauw samen met Joost Cornelli (Green Trust Consultancy), de projectmanager, die er ook minstens 1x in de week is. Daarnaast is er nog een sitemanager op de bouwlocatie die er bijna elke dag is. Zo wisselen we elkaar mooi af. 
Ook ben ik druk bezig met de verdere ontwikkeling van dit windpark en spreek ik met Gemeenten, Provincies, omwonenden en andere belanghebbenden. Het is een hele uitdaging om samen met alle partijen te kijken naar toekomstige uitbreidingsmogelijkheden, maar iedereen is ervan overtuigd dat extra duurzame energie nodig blijft. Als we zaken slim organiseren en hetzelfde doel voor ogen houden kunnen we mooie resultaten behalen.

Wat kun je vertellen over de mensen die er dagelijks werken?
Windpark Hellegatsplein is een project met een internationaal tintje, ondanks dat we op Goeree-Overflakkee bouwen. We hebben, behalve Nederlanders, een Belgische projectmanager, een Franse projectmanager van Alstom (met Duitse achternaam), Spaanse teamleden én een hoop Zeeuwen. Het is dus een mengelmoes van verschillende culturen en achtergronden, die tijdens de lunch allemaal een broodje kaas en een glas melk voorgeschoteld krijgen.
Het zal je verder wellicht niet verbazen dat er voornamelijk mannen betrokken zijn bij het project. Er is één vrouwelijke techneut, zij is ook Spaans en is door Alstom ingevlogen om de ankerkooien (de voet van de windmolen) te inspecteren. Veel van de mensen werken op meerdere windprojecten tegelijk in Nederland of in het buitenland. Dat maakt het soms wat lastig om alle agenda’s te plannen maar de inspanning van iedereen op het project is geweldig! 

En welke mensen verdienen volgens jou een compliment?
Extra bijzonder is dat we recent van Rijkswaterstaat een groot compliment hebben gekregen over de aanpak en de communicatie tijdens de bouw. Ze hebben zelfs aangegeven dat dit ‘een van de beste projecten tot nu toe’ is voor hen. Daar ben ik hartstikke trots op!
Dit is natuurlijk te danken aan het feit dat alle partijen en teamleden zo goed met elkaar samen werken, ondanks dat je soms lastige discussies met elkaar hebt. Onder andere onze hoofdaannemer H4A verdient een compliment. 
Ook een compliment aan andere stakeholders zoals Gemeente Goeree-Overflakkee, Provincie Zuid Holland, Recreatieschap Zuidwestelijke Delta en Rijkswaterstaat. Ze zien allen het belang in van duurzame energie in het algemeen en dit project specifiek en proberen ons altijd adequaat en snel verder te helpen. Daar ben ik erg dankbaar om. Zij krijgen namelijk vaak in dit soort projecten vragen van burgers, en dat kan soms best lastig zijn. In ons geval viel dat allemaal wel mee want er zijn geen bezwaren (zogeheten ‘zienswijzen’) binnengekomen van omwonenden, dus dat is ook een signaal geweest dat men minder bezorgd was over dit windpark. 

Gaan we de planning halen?
Tot nu toe wel! De officiële oplevering staat gepland op 21 december van dit jaar. De grootste vijand voor ons is het weer – helaas kunnen we dat niet beïnvloeden. 

Bouw Windpark Hellegatsplein van start

Met het slaan van de eerste paal is vandaag het officiële startsein gegeven voor de bouw van het Zuid-Hollandse windpark Hellegatsplein. De windmolens gaan begin 2016 draaien, maar aanmelden voor Windtegoed is nu al mogelijk. Windtegoed is een initiatief vanuit Qurrent waarbij de afnemers participeren in een windmolen. Met de komst van het park komt voldoende groene stroom beschikbaar voor ruim 10.000 huishoudens. Qurrent bouwt het nieuwe windpark in samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee bij de kruising tussen de A29 en de N59. 

“Het slaan van de eerste paal is een belangrijke mijlpaal voor Windpark Hellegatsplein, waarmee we duizenden huishoudens op Goeree-Overflakkee van windstroom kunnen voorzien. Lokale opwekking heeft de toekomst en de deelnemers aan dit project leveren een zeer tastbare bijdrage aan de vergroening van de energieproductie”, vertelt Richard Klatten, directeur van Qurrent. “Iedereen kan meedoen. De leden van onze coöperatie zijn samen eigenaar van het windpark. Met de opwekking van hun eigen energie dragen zij bij aan een energieneutrale samenleving.”

Hoe meer wind, hoe lager de energierekening

Windtegoed is een nieuwe service van Qurrent waarmee klanten zelf windenergie kunnen opwekken. Zo wekken zij vijf jaar lang stroom op met een windmolen uit windpark Hellegatsplein en voorzien zij hun huishouden van groene stroom. Qurrent brengt de opgewekte stroom in mindering op de energierekening en vult de energie die klanten niet zelf opwekken aan. Bij gelijkblijvende stroomprijzen levert een Windtegoed een besparing op van zo’n 30 procent per jaar. 

De gemeente heeft de totstandkoming van het windpark vanaf het begin omarmd en is volledig betrokken geweest bij de planvorming. “Als gemeente hebben wij een windopgave liggen voor het realiseren van maximaal 225 MW aan windenergie op het eiland. Daarnaast hebben wij de ambitie om in 2020 volledig energieneutraal te zijn. Het windpark Hellegatsplein levert aan beide opgaven een bijdrage”, licht wethouder Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee toe.

Werkzaamheden windpark

De windmolens worden in een lijnopstelling langs de A29 geplaatst, ter hoogte van een recreatiestrand. In het voorjaar worden de funderingen, kraanplaatsen en kabels voor het windpark aangelegd. Het aangrenzende recreatiegebied is dan grotendeels niet toegankelijk om de eerste bouwwerkzaamheden doorgang te laten vinden. Tijdens het zomerseizoen (juli en augustus 2015) zijn er geen werkzaamheden en is het recreatiegebied gewoon bereikbaar. Vanaf eind september worden de windturbines geplaatst en als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden in december 2015 voltooid. Het windpark zal bestaan uit vier windturbines van 3 MW en zal jaarlijks ongeveer 36.000.000 kWh produceren. De turbines van het type Alstom Eco 110 (3MW) krijgen een plaats in ruimtelijk en open gebied en zijn niet direct zichtbaar en hoorbaar voor bewoners. Op de bouwaanvraag voor het windpark kwamen dan ook geen bezwaren binnen.

Iedereen die zich nu aanmeldt, ontvangt tot 2016 20 kWh per maand gratis.

Qurrent bouwt eigen windmolenpark

Woensdag 28 mei 2014 was een historische dag. Die dag heeft Qurrent het WindparkHellegatsplein - in opbouw - gekocht. Het windpark ligt op een uitstekende windlocatie bij de kruising tussen de A29 en de N59 op Goeree‑Overflakkee. De energieopbrengst dekt straks het verbruik van 10.000 huishoudens. De opbrengsten zijn voor de leden van de Qurrent Community: een waardevol lidmaatschap waarvan iedereen kan profiteren! 

Trots en opgetogen over Windpark

Qurrent´s directeur Richard Klatten is opgetogen: ”We zijn trots dat we de energieopwekking van Windpark Hellegatsplein hebben verworven. Deze belangrijke volgende stap draagt bij aan Qurrent's missie om de fossiele energievoorziening een transitie naar duurzaamheid te laten maken. Met dit windpark kunnen nog meer klanten energieneutraal worden en duurzaam opwekken wat zij verbruiken.”

Bouw van start

De subsidieaanvragen en de voorbereidingen voor de bouw van Windpark Hellegatsplein bevinden zich in de eindfase. De bouw begint in het laatste kwartaal van 2014, de verwachte oplevering is eind 2015. Qurrent verwacht al dit najaar windenergie aan haar leden te kunnen aanbieden, wellicht via uitgifte van windcertificaten. 

Alles voor de Qurrent Community

Zoals alle duurzame Qurrent-energieprojecten wordt ook Windpark Hellegatsplein eigendom van de Qurrent Community, een landelijke energiecoöperatie waarvan iedereen lid kan worden. De leden van de Community worden daarmee gezamenlijk eigenaar van het windpark en profiteren van de opbrengsten. Met de opwekking van hun eigen energie dragen de leden bij aan een energieneutrale samenleving.

Wil je mee doen? Wij houden je graag op de hoogte. Vul hieronder je gegevens in.

Nederland profiteert van de wind

Ons land kent een lange traditie om wind aan te wenden voor nuttige toepassingen. Denk aan zeilschepen en molens. Tegenwoordig gebruiken we de wind vooral om Nederland met windenergie duurzamer te maken. En jij kunt daaraan bijdragen.

Nederland windmolenland

In Nederland hebben we wind in overvloed. Daar hebben we altijd ons voordeel mee gedaan. Vroeger werden windmolens gebruikt om graan te malen. Onze oudste windmolen stamt zelfs uit 1183. We hebben dus een traditie op dit gebied. Logisch dus dat windenergie een belangrijke rol speelt in onze toekomst.

Stroom van een windmolen

Recenter is het gebruik van de wind om elektriciteit op te wekken. Hoeveel stroom een windmolen genereert, hangt af van het soort windmolen, de windsnelheid en waar de molen zich bevindt. Ook de seizoenen hebben invloed. In de winter waait het gemiddeld meer dan in de zomer. De zomer is weer het perfecte jaargetijde voor zonne-energie. Zo werken wind en zon samen aan een duurzame energievoorziening.

Windenergie heeft meer voordelen dan nadelen

Opgewekte stroom kan niet worden opgeslagen voor later gebruik. En dat is een nadeel. Op momenten dat het niet waait, zijn daarom andere energiebronnen nodig. Ondanks deze beperking levert windenergie wel een grote bijdrage aan het ‘groener’ maken van onze stroomvoorziening.
Het grote voordeel is natuurlijk dat windenergie duurzaam is. Er vindt geen uitstoot van broeikasgassen plaats, zoals bij kolen- en gascentrales. Ook is er geen gevaar voor rampen, zoals bij kerncentrales. In de strijd tegen klimaatverandering is de wind onze bondgenoot. En niet onbelangrijk: de wind is een energiebron die nooit opraakt. Terwijl de voorraden van fossiele brandstoffen deze eeuw uitgeput raken, blijft het altijd waaien. Dit maakt energie uit de zon en uit wind zo aantrekkelijk: het is schoon en de generaties na ons kunnen er eindeloos gebruik van maken.

Nederland stimuleert de bouw van windmolens

De overheid stimuleert het verduurzamen van de Nederlandse energievoorziening. Dankzij de stimuleringsmaatregelen en de toenemende populariteit van windenergie, is er nauwelijks nog een prijsverschil met ‘grijze stroom’. Tegelijkertijd helpt elke afnemer van windenergie de toekomst van volgende generaties veilig te stellen.
We hebben in Nederland grootse plannen. In 2020 moet er voor 6000 megawatt aan windenergie worden opgewekt. Dat is 4x zoveel als een kerncentrale produceert. En heel wat veiliger.

Subsidie op energie

Tegenstanders beweren dat windenergie duur is en daarom niet kan concurreren met fossiele brandstoffen. Dit is niet juist als je kijkt naar de totale kosten. Zo leidt het opwekken van stroom met fossiele brandstof tot klimaatverandering en milieuschade. Ook maken fossiele brandstoffen ons afhankelijk van landen die politiek instabiel zijn. De prijzen van olie en gas kunnen sterk fluctueren, onder invloed van geopolitieke onrust. Tot slot worden fossiele brandstoffen steeds schaarser omdat de voorraden uitgeput raken. De prijs van deze ‘vieze’ energie stijgt op termijn onvermijdelijk, terwijl de kosten van windenergie alleen maar dalen.

Energieleveranciers zijn niet altijd groen

In Nederland bieden bijna alle energieleveranciers groene stroom aan. De een is echter duurzamer dan de ander. Dat komt omdat sommige leveranciers garanties van oorsprong kopen in Noorwegen. Hiermee mogen zij hun energie groen noemen, terwijl er in werkelijkheid geen extra groene energie wordt opgewekt. Als consument is het lastig om het kaf van het koren te scheiden.

Participeren in een windmolen

Binnenkort kun je bij Qurrent heel concreet bijdragen aan een duurzamer Nederland door te participeren in een windmolen. De stroom die je met jouw windmolen opwekt, brengen we in mindering op je energierekening. Hoe harder het waait, hoe lager je energierekening! Met de app volg je de opbrengst van je windmolen. Een concretere bijdrage aan een duurzaam Nederland is er niet. Bekijk de voordelen op de Windtegoed pagina.

fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw
fotos voor volg de bouw

Hou mij op de hoogte

Vul hier je e-mailadres in om op de hoogte te blijven
Vul dit veld alstublieft in

Zelf opwekken loont

Meedoen met een windmolen is al snel voordelig. Een Windtegoed kost €55,- Daarmee wek je minstens 250 kWh per jaar op. Dat garanderen we. En nog meer als het harder waait. Je voordeel is afhankelijk van de wind en de stroomprijzen. En met meerdere Windtegoeden wordt dat voordeel alleen maar groter.

 

BEREKEN JE VOORDEEL

Volg je windmolen live met de app

Energie wordt pas écht leuk, als je zelf opwekt. De stroom die je windmolen produceert, brengen we in mindering op je energierekening. Volg live de stroomproductie van je windmolen met de app. Waait het harder dan zie je de opbrengst direct oplopen.