Wat betekent Prinsjesdag voor jouw energierekening?

18-09-2018
De derde dinsdag van september. Traditioneel begeeft Zijne Koninklijke Hoogheid zich in zijn duurzame vervoersmiddel naar de Ridderzaal in Den Haag. Wanneer de Koning plaats op zijn troon neemt, spitsen de Nederlandse oren zich. En dan met name die in de energiewereld. Want er gaat behoorlijk wat veranderen, wat ook gevolgen heeft voor jou als klant.

Hogere belastingen op energienota
Met ingang van 2019 wijzigt de belasting op energie voor alle Nederlanders, ongeacht bij welke energieleverancier je zit. Onder de streep is een gemiddeld Nederlands huishouden in het nieuwe jaar € 130 meer kwijt aan energiebelasting, dat is zo’n 25 % meer dan in 2018. En verbruik je meer dan een gemiddeld huishouden? Dan zal dit bedrag hoger zijn. Benieuwd waarom je meer moet gaan betalen? Lees dan snel verder.
  • De Opslag Duurzame Energie stijgt: De ODE is een belasting vanuit de overheid om de investeringen in duurzame energie te stimuleren. Je betaalt dit per verbruikte kWh stroom en m3 gas.
  • De belasting op gas stijgt: de energiebelasting op gas stijgt met 3 cent per m3. Er is wel een lichte daling van de belasting op stroom per kWh van 0,72 cent.
  • De korting op energiebelasting daalt: De overheid probeert huishoudens zoveel mogelijk tegemoet te komen in hun basisbehoefte voor energie. Daarvoor is de vermindering energiebelasting (ook wel bekend als heffingskorting) in het leven geroepen. In 2019 daalt deze korting fors, namelijk met €51.
Waarom worden de kosten voor energiebelasting hoger?
Opvallend is de relatief grote stijging van belasting op gas. Deze beslissing lijkt te vallen binnen het grotere plan van het kabinet om Nederlandse woningen voor 2050 van het gas af te helpen. De verlaging van belasting op stroom kan ook worden gezien als een duidelijk signaal om over te schakelen op elektrische apparaten die de verwarming op zich nemen, zoals warmtepompen en zonneboilers. En door de verhoging van de ODE kan er meer geld geïnvesteerd worden in de opwek van duurzame energie, zodat iedereen kan overstappen naar een groene energieleverancier. 

Voor zonnepanelen verandert er de komende twee jaar niets
Wanneer je stroom opwekt met zonnepanelen, lever je een deel - dat je op dat moment niet nodig hebt - terug aan het elektriciteitsnet. De hoeveelheid die je teruglevert wordt op je jaarnota weggestreept tegen wat je hebt verbruikt. Deze regeling heet de salderingsregeling. In 2020 zou deze regeling eindigen en worden vervangen door de terugleversubsidie. Echter is besloten om de salderingsregeling met een jaar te verlengen. De terugleversubsidie treedt (hoogstwaarschijnlijk) in 2021 in werking. 

Veelgestelde vragen
  • Ik heb een vast contract stijgt mijn tarief dan ook? Ja, alleen de tarieven van je energieleverancier staan dan vast. De belasting van de overheid wijzigt elk jaar, bij elke energieleverancier en ongeacht wat voor contract je hebt.
  • Moet ik mijn maandbedrag verhogen? Je mag het verhogen, dit is niet verplicht. Maar als je bij je jaarnota niet voor onverwachte verassingen wilt komen te staan, raden we het wel aan.


Genoeg stof om te bespreken dus… Wat vind jij van bovenstaande ontwikkelingen? Heb je nog vragen? Laat het weten in een reactie !

Bedankt

Je reactie is geplaatst.

Wat betekent Prinsjesdag voor jouw energierekening? - 18-09-2018

Reacties

René 25-12-2018

Ik gebruik 1000m3. Ik heb niet het gevoel dat ik rendabel kan overstappen op een alternatief voor gas. Voelt niet fair

wolf 28-11-2018

over de energieprijzen kunnen we kort zijn ze willen al de huishouders van het gas af helpen als ze even wachten worden de huishoudens van zelf wel van de energie verlost namelijk dat het straks niet meer kunnen betalen is dan gaan we van zelf wel hout sprokkelen om het warm te krijgen met een oudewetse potkachel.

Peter Berghs 22-10-2018

@Bert van der Spek: Dank voor de relevante informatie Bert. Het ging hier echter over energie en over belastingen en niet over aanspreektitels. Of die centjes nu naar zijne majesteit gaan of naar zijn koninklijke hoogheid, ik ben ze kwijt.

H.Wiesemann 24-09-2018

De Gemeentes zijn bezig om de zonnepanelen op te tellen bij de WOZ waarde van de woning, dit heeft niet alleen gevolgen voor de onroerend goed belasting maar ook voor waterschapsbelasting maar ook voor de verzekeringen ……, Wordt deze bijkomende kosten bij de voorlichting verteld????

Bert van der Spek 19-09-2018

Het predicaat van de Koning is niet: "Zijne Koninklijke Hoogheid", maar "Zijne Majesteit". Aanspreektitel "Majesteit". Terzijde: als we het over het staatshoofd hebben, spreken we van "de koning", niet van "de majesteit".