'Groene leugens' - Groene stroom blijkt kolenstroom

05-02-2018
Twee op de drie Nederlanders denkt groene stroom te hebben, maar heeft dat in werkelijkheid niet. We denken allemaal dat we lekker bezig zijn. Maar zou het klimaat er ook intrappen?” Zondag met Lubach legt deze 'groene leugens' pijnlijk bloot. 1,1 miljoen kijkers waren getuigen van deze schokkende feiten.

Op papier het klimaat redden
Handel in groene stroom is big business. Hoe dit werkt? Noorwegen heeft een overschot aan groenestroomcertificaten. En Nederlandse energieleveranciers kopen ze daar massaal in. Prima toch? Nee! Deze groene stroom blijft namelijk gewoon in Noorwegen. In werkelijkheid is dit dus kolenstroom gecombineerd met een certificaat. Op papier groen, in de praktijk grijs: ‘groene leugens’. Zoals Lubach aangeeft: “Echte groene stroom uit o.a. windmolens en zonnepanelen is 2,2% van alle energie die we verbruiken. Het kabinet moet in 2020 op 14% duurzame energie zitten.” Werk aan de winkel dus.
 

“Qurrent doet niet aan ‘groene leugens’. Onze energie is 100% groen en afkomstig uit Nederland. Punt.

Groenste energieleverancier volgens Consumentenbond.
Klimaat red je niet op papier. Certificaten uit Noorwegen? We zijn er klaar mee. Bij Qurrent is 100% groen ook écht 100% groen. Isabelle Spindler, directeur Qurrent, is duidelijk: “Qurrent doet niet aan ‘groene leugens’. Onze energie is 100% groen en afkomstig uit Nederland. Onze stroom komt van Nederlandse windmolens en het gas is altijd CO2-gecompenseerd. De Consumentenbond gaf ons daarom in oktober 2017 voor de vierde keer op rij een 10 voor duurzaamheid.” 


Samen de energietransitie versnellen.
Er moet echt iets gebeuren willen we de klimaatdoelen van 2020 halen en de energietransitie versnellen. Door te kiezen voor echte groene stroom, draag jij bij aan een groener Nederland én maak je het verschil. Samen maken we groen groot. 


Bedankt

Je reactie is geplaatst.

'Groene leugens' - Groene stroom blijkt kolenstroom - 05-02-2018

Reacties

Ron Zwamborn 27-02-2018

Beste vrienden, Het kabinet moet zich aan beloften houden en moet de salderingsregeling voor zonnepanelen handhaven tot 2023. Mensen hebben geïnvesteerd in zonnepanelen met het idee dat je de opgewekte stroom mag aftrekken van de hoeveelheid stroom die je afneemt van je energieleverancier. Dat het nu eerder wordt afgeschaft, is niet eerlijk naar de burgers die geïnvesteerd hebben in een duurzamere toekomst. Beloofd is beloofd! #beloftemaaktschuld #redhetzonnepaneel Ik vind dit onderwerp heel erg belangrijk en ik stel je steun enorm op prijs. Ik stuur je deze mail om je te vragen of je de petitie wilt ondertekenen op  https://actie.degoedezaak.org/petitions/handhaaf-salderingsregeling-voor-zonnepanelen-tot-2023 Delen via email, WhatsApp, LinkedIn, Facebook of Twitter kost maar een paar seconden, maar het zorgt er voor dat honderden mensen de petitie zien en hun steun kunnen geven. Je kunt je vrienden ook vertellen waarom je hebt besloten om deze actie te steunen en waarom het belangrijk voor je is - mensen zullen eerder actie ondernemen als ze begrijpen waarom hun eigen vrienden hun steun hebben gegeven.  Als mensen zoals jij en ik actie ondernemen om voor onze idealen te vechten, kunnen we voor echte verandering zorgen. Bedankt dat je de strijd voor dit onderwerp samen met mij aan wil gaan. Ron

John Kemmer 25-02-2018

Inmiddels aan mijn 2e jaar bezig met mijn zonnepanelen en de verwachting is dat ik dit jaar inderdaad terug ga leveren. Zou nog meer panelen kunnen plaatsen maar ben daar toch huiverig voor gezien de uitspraken van het vorig kabinet, waarbij in de toekomst voor het salderen betaald moet gaan worden. Het klimaatdoel halen is belangrijk maar om dan gestraft te worden voor je zuinigheid is niet erg aantrekkelijk.

jan Faken 06-02-2018

Momenteel 50% opwekking via zonepanelen. Dak is niet groter, en helaas hebben onze buren een hoger dak. Wij hebben momenteel ruim 25% windstroom. Dit zal vanaf maart vermoedelijk 100% worden en vanaf april negatief verbruik.