Echte vs Kunstkerstbomen - wat is duurzamer?

08-12-2017

Het prikt, kost je elk jaar een vermogen en na afloop ben je een uur de naaldjes van de grond aan het stofzuigen. Maar het is wel duurzaam! Een echte kerstboom heeft de naam beter te zijn voor het klimaat dan een plastic boom. Maar is dat wel zo? De waarheid is niet geheel eenduidig. 

Voetafdruk 
Een kunstkerstboom heeft volgens de Brit dr. John Kazer van het Carbon Trust een twee keer zo grote koolstofvoetafdruk als een echte kerstboom die op de vuilnisbelt belandt. Het is zelfs tien keer zo vervuilend als een echte boom die wordt verbrand. De keuze is dan snel gemaakt. Toch? 
Nou, niet helemaal. Want voor elke boom die op de vuilnishoop of in de brandstapel wordt gegooid, moet het jaar erop een nieuwe worden aangeschaft. Een kunstkerstboom gaat dan langer mee – zo’n jaar of 10. Daarmee wordt de koolstofvoetafdruk ten opzichte van echte kerstbomen gecompenseerd. 

Er is leven na de Kerst 
Zodoende is er geen duidelijke winnaar aan te wijzen. Het gaat erom wat je met een kerstboom doet nadat je die hebt aangeschaft. Berg je de plastic boom zorgvuldig op, en waar dump je de echte boom? Een verbranding in de buitenlucht brengt luchtvervuiling met zicht mee. Als je van je kerstboom af wil, kun je die het best meegeven aan de gemeente, die naar de bomen naar afvalverbrandingsinstallatie, de versnipperaar of naar de compost brengt. 

Na de Kerst zijn er gelukkig ook nog reddende engeltjes die waken over afgedankte kerstbomen. Via Adopteer een kerstboom kun je een boompje tijdelijk onderdak bieden. Deze duurzame (want landbouwgif-vrije) kerstbomen gaan zo’n drie tot vijf jaar mee. Zo bewijs je de boom, het milieu en jezelf een fijne kerst. Die naaldjes op de grond daargelaten. 

Bronnen: 
http://www.adopteereenkerstboom.nl/ 
http://www.bbc.com/news/uk-england-38129835 
https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/spullen-en-diensten/kerstbomen/

Bedankt

Je reactie is geplaatst.

Echte vs Kunstkerstbomen - wat is duurzamer? - 08-12-2017

Reacties

Frieda Kenter 11-01-2018

Wij hadden een echte, niet eens zo duur, tot aan het plafond naast de CV, zonder kluit, gewoon op een plankje en na 4 weken staan nog steeds erg mooi en geen naaldverlies. Gewoon dus een superboom en dan die heerlijke geur in huis!!!! Voor ons dus dit jaar weer een echte bij dezelfde man.

Wytske 11-01-2018

Onze kunstkerstboom stond dit jaar voor de 20ste keer. Hij ziet er nog prachtig uit en kan nog jaren mee. Hij wordt wel steeds echter wat het vallen van naalden betreft, maar dat is maar een schijntje van wat een échte betreft. Destijds in de uitverkoop gekocht voor 119 gulden...

Foeke Dijkstra 29-12-2017

Wij hebben een mooie boom van 2008 zonder losse naalden en ongedierte.

jan Faken 23-12-2017

Onze kunstboom hebben wij al 12 jaar, dus vermoedelijk energie zuinig, scheel wel heel veel stofzuigen met een houten vloer.