VEH en Qurrent starten proef met slimme metercontract

09-11-2015

Vereniging Eigen Huis en energieleverancier Qurrent doen samen met netbeheerder Liander een proef waarbij een kleine groep consumenten door een slim energie contract gebruik kan maken van uurprijzen voor stroom en dagprijzen voor gas. Daarmee is het mogelijk om energie te kopen als de prijs het laagst is.

In de uren met veel aanbod kost elektriciteit flink minder per kWh dan in de gebruikspieken.  Deelnemende consumenten kunnen op een app de tarieven van de volgende dag per uur zien en hun verbruik hierop afstemmen. Wie dit handig doet, kan besparen. Een app van leverancier Qurrent geeft de inkoopprijzen op de APX energiebeurs rechtstreeks aan de deelnemers door. Die bepalen zo wanneer ze bijvoorbeeld hun wasmachine aanzetten of hun auto opladen. Voor een gemiddeld huishouden is het zo te behalen voordeel ten opzichte van conventionele scherp geprijsde contracten nu nog enkele tientjes per jaar. In de toekomst, als het aandeel energie uit zon en wind stijgt, worden de dagelijkse prijsverschillen groter. Apparaten zullen steeds slimmer worden en zelf inschakelen wanneer de energieprijs het gunstigst is. Met een elektrische auto, een stroomvreter als een warmtepomp en in de toekomst misschien opslagmogelijkheden wordt het te behalen voordeel groter. Voor de betaling kan worden gekozen voor het gebruikelijke voorschotsysteem of voor maandelijkse betaling achteraf op basis van het werkelijke gebruik.
 
Energie is voor consumenten een grote maandelijkse kostenpost. Vereniging Eigen Huis wil consumenten daarom meer regie geven en hen  maximaal laten profiteren van nieuwe mogelijkheden om te besparen op energiekosten. Directeur Vereniging Eigen Huis Cindy van de Velde: “Dit slimme meter contract is de eerste stap in een nieuw te ontwikkelen Slimme Energie Service. Het levert niet alleen structureel lagere prijzen voor consumenten op, maar zorgt er ook voor dat ze bewustere keuzes maken bij hun energieverbruik. In de toekomst wil de vereniging nog veel verder gaan en de Slimme Energie Service uitbreiden met modules die het huis stapsgewijs naar 0 op de meter brengen.”
Richard Klatten, directeur van Qurrent: “De consument moet direct kunnen profiteren van de prijsdalingen wanneer er op een dag meer duurzame energie wordt opgewekt. Dat kan alleen met een ander verdienmodel. Omdat wij geen geld verdienen met de verkoop van kilowatturen, maar onze inkomsten uit een vaste vergoeding halen, kunnen wij dit slimme meter contract aanbieden. De consument kan daarmee zelf zijn verbruik afstemmen op de prijs van dat moment. Zo zetten we de consument in de driver’s seat in plaats van de energieleverancier.” 
 
Medewerking van de netbeheerder is cruciaal om het energieverbruik te koppelen aan de tarieven. Ingrid Thijssen, lid Raad van Bestuur van Alliander: “De mogelijkheid om af te rekenen per uur is echt een mijlpaal. Wij zijn blij dat die in samenwerking met VEH en Qurrent is bereikt. Dat klanten van Liander zelf kunnen kiezen wanneer en tegen welke prijs ze energie gebruiken, is één van de bouwstenen van het energiesysteem van de toekomst. De slimme meter die we de komende jaren aan al onze klanten zullen aanbieden, maakt het mogelijk om energie per uur of straks zelfs per kwartier af te rekenen.”
 
De pilotfase wordt in een periode van een jaar stapsgewijs uitgebreid naar 300 deelnemers, vooralsnog alleen in het werkgebied van Liander. 


Bedankt

Je reactie is geplaatst.

VEH en Qurrent starten proef met slimme metercontract - 09-11-2015

Reacties

Stijn van Enckevort 07-10-2016

Voor vereniging eigen huis lijkt het dubbel om zonnepanelen te stimuleren en tegelijkertijd deze tarieven in te bouwen. Echter over het gehele systeem bekeken, zijn er naast zonnepanelen ook opslagpunten nodig. In dit systeem kan het dus commercieel wel haalbaar worden om energieopslag te worden samen met je zonnepanelen. Dit werkt dan als volgt. Overdag wek je stroom op en op de piekmomenten van energieverbruik verkoop je die stroom die je hebt opgeslagen tot die tijd weer. Bij een groot genoeg prijsverschil kan het dus ook juist rendabeler worden om zonnepanelen (en opslag) te hebben.

Qurrent 15-02-2016

Beste Friso, Leuk dat je geïnteresseerd bent in het experiment. Helaas zit de testgroep momenteel al helemaal vol. Mochten we de groep uitbreiden zullen we het laten weten. Groet, ^Renate

Friso Schuring 12-02-2016

Graag doe ik mee aan dit experiment, ik neem energie bij Qurrent af en woon in Liander gebied.

T van der Woude 30-11-2015

Ik ben het met Peter Hendriks eens.

N.M. de Jong 23-11-2015

Kan ik me hier voor aanmelden. Ik ken het systeem van de APX

Jos Bijman 22-11-2015

Zeer interessant. Kun je nog aanmelden?

Mark 11-11-2015

Belangrijke ontwikkeling voor energiebesparing! Hoe kan ik nog meedoen met deze proef?

JanWillem Dannijs 11-11-2015

Ik zou ook graag meedoen, kan ik mij nog opgeven? Mvg

Nico R. Dik 10-11-2015

Ik zeg doen !!!! Ik wil graag meedoen met de Proef en ben lid van Eigen Huis en Qurrent

Marian 09-11-2015

De momenten dat de energieprijs het laagst is zullen waarschijnlijk samenvallen met de momenten dat de opbrengst van mijn zonnepanelen het hoogst is en ik er dus sowieso al voor zou kiezen geen stroom van het net af te nemen. Via een app lijkt het me trouwens een zenuwslopende bedoening, het lijkt wel een aandelenkoers: gaat ie omlaag.. nog verder... ah nee, toch weer omhoog, had ik die wasmachine nu maar eerder aangezet. Pas als de wasmachine zichzelf in kan schakelen zodra een bepaald prijsniveau bereikt is wordt het bruikbaar.

Jan Bakker 09-11-2015

Erg interessant! #meedoen?

Peter Hendriks 09-11-2015

Hoe kan VEH aan de ene kant zonnepanelen acties houden en zo stimuleren dat mensen zonnepanelen nemen, terwijl ze aan de andere kant bezig is met een actie die de salderingsregeling en de teruglever-vergoeding ondermijnen doordat straks overdag al die opgewekte zonnestroom niks meer waard is door groot aanbod? De terugverdientijd van een zonnepanelen installatie komt ernstig in het geding, ik zou met dit soort plannen niemand meer aanraden te investeren in zonnepanelen...

Geert Makkink 09-11-2015

LS Goed initiatief ! Ik wil graag meedoen met de Proef en ben lid van Eigen Huis. m vr gr.