Overstapboete

Alle informatie over opzegtermijn of boete bij overstappen?

Opzegtermijn of boete bij overstappen?

Je huidige leverancier legt een boete op omdat je vóór je einddatum overstapt. De hoogte van de boete kan oplopen tot € 125,- per product. Wij hebben de mogelijke situaties voor je op een rijtje gezet.

  1. Contract met onbepaalde looptijd: opzegtermijn en gratis opzeggen
    Als je een energiecontract met een looptijd voor onbepaalde tijd hebt, moet je rekening houden met een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Een aantal energieleveranciers heeft een kortere opzegtermijn. Contracten met een looptijd voor onbepaalde tijd mag je altijd gratis opzeggen. Je huidige energieleverancier mag hiervoor geen kosten in rekening brengen.
  2. Contract met vaste looptijd: opzegtermijn en opzegvergoeding
    Heb je een energiecontract met een bepaalde looptijd (bijvoorbeeld een jaarcontract), dan mag je energieleverancier je een boete in rekening brengen indien je je contract voortijdig wilt beëindigen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximale hoogte van de boete vastgesteld. Energieleveranciers moeten zich aan deze maximale boete houden. Voor energiecontracten met een vaste looptijd gelden de volgende bedragen:

Resterende looptijd Maximale opzegvergoeding per product (stroom - gas)
1,5 jaar € 50,-  stroom   -  € 50,- gas
1,5 tot 2 jaar € 75,-  stroom  -  € 75,-  gas
2 tot 2,5 jaar
€ 100,-  stroom -  € 100,-  gas
meer dan 2,5 jaar
€ 125,-  stroom -  € 125,- gas


Contract Einde Register (CER)

Het Contract Einde Register, kortweg CER, is sinds 1 augustus 2013 de centrale databank van alle lopende energiecontracten voor gas en elektriciteit van kleinverbruikers. In deze database staat per energiecontract de leverancier, einddatum en opzegtermijn. Qurrent gebruikt deze gegevens om ervoor te zorgen dat je nieuwe energiecontract naadloos aansluit op je vorige contract. Over het algemeen kan je je overstap het beste in gang zetten zes tot acht weken voordat je huidige contract afloopt. Wanneer wij zien dat je einddatum verder weg ligt dan 6 maanden na je aanmelding, geven we dit aan je door. Je kunt dan kiezen om een eventuele opzegboete te riskeren of je later bij ons aanmelden.