Het idee achter Qurrent

Net zoveel opwekken als je verbruikt

We streven niet naar maximale winst. Ons doel is dat iedereen net zoveel duurzame energie opwekt als verbruikt. 

Energiebedrijven zijn fossiel

Fossiele energiebronnen raken op en CO2-uitstoot leidt tot klimaatverandering. Dat weten we allemaal. Toch willen de meeste energiebedrijven je nog steeds zoveel mogelijk grijze stroom en gas verkopen. Dat vinden we niet meer van deze tijd.

Wat je verbruikt, wek je zelf op

Stichting DOEN, het Klimaatbureau en de Natuur- en Milieufederaties namen in 2011 het initiatief voor een nieuw soort energiebedrijf: We Generate. Hier zijn Qurrent (met Stichting DOEN als 100% aandeelhouder) en Hier Opgewekt (platform van Klimaatbureau en de Natuur- en Milieufederaties) uit ontstaan. Qurrent is een landelijke energiecoöperatie die je zoveel mogelijk helpt met het opwekken en besparen van energie. Verdienen aan je energieverbruik past daar niet bij. We streven dan ook niet naar maximale winst voor onze aandeelhouders. Ons ideaal is dat iedereen net zoveel groene energie opwekt als verbruikt.

Opwekken en besparen is zo geregeld

Het opwekken en besparen maken we bij Qurrent zo gemakkelijk mogelijk. We sturen graag iemand bij je langs voor een isolatie-check. Of we helpen je aan zonnepanelen op je dak. En als je dak niet geschikt is, kun je deelnemen in een zonnepark. Of voordelig participeren in een windmolen uit ons windpark. We houden doorlopend collectieve inkoopacties voor grote en kleine opwek- en bespaarproducten. Bekijk onze inkoopactie pagina voor het huidige aanbod. Je kunt ook gewoon kiezen voor groene stroom tegen inkoopprijs. Ook die komt van Nederlandse windmolens. Het is allemaal zo geregeld.

Al vier jaar op rij de groenste van Nederland

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor groene stroom en gas tegen inkoopprijs. De stroom komt van Nederlandse windmolens en het gas is altijd CO2-gecompenseerd. Qurrent is voor het vierde jaar op rij door Greenpeace, de Consumentenbond, HIVOS, Natuur & Milieu, WISE en WNF verkozen tot groenste stroomleverancier van Nederland!

Hand in hand met Feyenoord

We willen groen echt groot maken. Qurrent is daarom sinds juni 2017 de hoofdpartner van een van de grootste voetbalclubs van Nederland: Feyenoord. Een kans voor open doel om een groot publiek te betrekken bij onze missie. Het klimaat is de grote winnaar. Sinds januari 2018 is De Kuip overgestapt op knalgroene energie, wat een CO2-besparing oplevert van maar liefst 3700 ton per jaar, gelijk aan het planten van 616 voetbalvelden vol bomen. Geen woorden maar daden!

Lees ook over onze geschiedenis.

Onze geschiedenis

2006
In 2006 hield Holland Innovation een innovatiewedstrijd. Als winnaar kwam er een vernieuwend idee uit de bus: een bedrijf 'dat je zo weinig mogelijk energie wil laten gebruiken en je helpt zelf je energie op te wekken'. Qurrent was geboren.

2007
In het jaar daarop wijst een internationale vakjury onder leiding van Sir Richard Branson Qurrent aan als winnaar van de Postcode Loterij Green Challenge. Met het prijzengeld werd de Qbox energiemonitor ontwikkeld: een kastje voor in de meterkast dat inzicht geeft in je energieverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen real-time weergeeft.

2008
In 2008 werd Qurrent door Springwise verkozen tot de top 10 van duurzame innovaties.

2010
In 2010 werd Qurrent mede-oprichter van De Groene Zaak, een vereniging van ondernemingen die pleit voor vergroening van de economie. Andere initiatiefnemers waren o.a. Eneco, Triodos, TNT, Tendris, Van Gansewinkel en Ahrend.

2011
Het jaar daarop gaat Qurrent samen met We Generate van Stichting DOEN, de HIER Klimaatcampagne en de Natuur- en Milieufederaties. We Generate had eerder dat jaar het droomfonds van de Nationale Postcode Loterij ontvangen voor de oprichting van 'het energiebedrijf van de toekomst'.

2014
Onder leiding van een nieuwe directie bestaand uit Denis Slieker en Richard Klatten is Qurrent een nieuwe weg ingeslagen. Sinds 1 januari mag Qurrent zich energieleverancier noemen en richt het zijn pijlen ook op de levering van groene energie tegen inkoopprijs.

Inmiddels levert Qurrent groene energie aan meer dan 130.000 aansluitingen.

In vier jaar veel bereikt

Nog maar vier jaar bezig als energiebedrijf, toch hebben we samen met onze leden al heel wat bereikt. En dan praten we niet over winst in euro’s of aandeelhoudersdividend, maar over wat wij nog belangrijker vinden: CO2-besparing, 100% duurzame opwek uit zon en wind en hoe we samen de energietransitie versnellen.

Bekijk wat we samen met onze leden hebben bereikt in ons 'Maatschappelijk impactdocument', ons jaarverslag van 2018.

 

Maak kennis met het Qurrent team