Sjoemelstroom

sjoe·mel (bijv. nmw.) stroom(de; m)

Betekenis: grijze stroom die als groene stroom wordt verkocht

Veel Nederlanders denken groene stroom te hebben, maar in werkelijkheid is dit gewoon grijze stroom met een groen certificaat erop geplakt. Huh? Ja echt. Dit blijkt uit het sjoemelstroom onderzoek van WISE Nederland. In Nederland wordt 45% van alle elektriciteit als groene stroom verkocht (AIB, 2017). Maar slechts 12,5% van alle in Nederland geproduceerde elektriciteit komt uit duurzame bronnen. Grote kans dus dat jouw stroom niet zo groen is als je denkt…

Groene leugens

Handel in groene stroom is big business. Hoe dit werkt?
Noorwegen heeft een overschot aan groenestroomcertificaten. En Nederlandse energieleveranciers kopen ze daar massaal in. Prima toch? Nee… Deze groene stroom blijft in Noorwegen en in Nederland wordt het groene certificaat op grijze stroom geplakt. In 2012 kwamen praktisch alle geïmporteerde certificaten uit Noorwegen. Inmiddels zijn in de zoektocht naar de goedkoopste certificaten ook landen als Denemarken, Italië en Zweden geliefd bij de handelaren.

Met andere woorden: Er zijn dus Nederlandse energieleveranciers die grijze stroom aanbieden met daarop een ‘groen’ certificaat geplakt. Op papier groen, in de praktijk grijs. Groene leugens

Certificaten uit het buitenland?
We zijn er klaar mee.

Bij Qurrent is 100% groen
ook écht 100% groen.

Groen, Groener, Qurrent

Bij Qurrent is 100% groen ook echt 100% groen. Onze stroom komt van Nederlandse wind en zon. En ons gas is altijd CO2-gecompenseerd. Niks aan gelogen. Wij zijn door de Consumentenbond verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland. Al vijf jaar op rij! Dat zit dus wel goed.

4,5
4,8
5,6
6
10

Groen bezig… Of toch niet?

Hoe groen ben jij eigenlijk bezig? Doe de check! En kijk hoe groen jouw energieleverancier echt is.


Energie in een notendop


Groene stroom

Groene stroom is stroom opgewekt met behulp van schone, onuitputtelijke bronnen. Zoals wind, zon en water.


Grijze stroom

Grijze stroom is stroom opgewekt met brandstoffen zoals kolen, gas en olie. De voorraad van deze fossiele brandstoffen is eindig en het gebruik ervan schadelijk voor het milieu.

Met je overstap stoot je gemiddeld 4 ton CO2 minder uit.
Dat is evenveel als de uitstoot van 28 keer vliegen naar Parijs!
Je besparing staat gelijk aan het planten van 200 bomen.

Samen groen groot.

Doe jij ook mee?

STAP OVER NAAR QURRENT