Besparen in huis

Klanten van Qurrent vertellen het zelf

Familie van der Velden uit Wijk en Aalburg geeft hun beste bespaartips prijs

Het huishouden

“Wij letten goed op ons energieverbruik in huis. Dit scheelt zo al honderden euro’s per jaar. Omdat veel dingen een kwestie van gewenning zijn, heb ik ze soms niet eens meer door. Daarom een kort dagboekje van ons gezinsleven om erachter te komen hoe wij nu zoveel besparen.”

Dag 1
Verwarming slaat aan als hij ’s morgens aangezet wordt. Ik zet de verwarming op 17,5 graad, omdat we straks allemaal weer de deur uit zijn. De diepvriesmaaltijd heb ik vanochtend al uit de vriezer gehaald, dat scheelt energie met het opwarmen. Vanaf 8 uur gaat de verwarming telkens aan graad zakken tot de nachttemperatuur van 15 graden. 

Dag 2
Handig systeem: is er een half uur geen beweging waargenomen, valt hij terug naar de nachttemperatuur. Behalve als je lekker een boek aan het lezen bent op de bank. 

Ik heb ineens de behoefte om de koelkast eens uit te mesten. Sowieso is het goed om de koelkast en vriezer één keer in de zoveel tijd schoon en ijsvrij te maken. 

Op dinsdagnacht draaien we vaak een kookwas ivm de piek- en daltarieven. 

Dag 3
Zoals elke morgen verwarming op 17,5 graad.

Ik blijf vandaag thuis dus na een uur zet ik de verwarming op 19 graden. De kou is er dan uit maar er gaat geen warmte verloren. 

Eerste was kan er uit, en mooi op het droogrek.

Wassen doen we vaak met een kleurendoekje, zodat we verschillende kleuren bij elkaar kunnen stoppen en we zodoende minder keer hoeven te draaien. Deze doekjes zijn ook meerdere keren te gebruiken. 

  •     Was of droog altijd met een volle trommel
  •     We gebruiken de droger zo min mogelijk

Dag 4
Vandaag ga ik lekker koken en ook dan houd ik rekening met ons verbruik. 

Koken doe ik met water dat al is opgewarmd in de waterkoker, zodat we korter gas nodig hebben. De kraan draai ik na warm water gebruik direct terug naar koud, zodat hij niet gaat opwarmen als je hem weer aanzet. 

  •     Kook in zo klein mogelijke pannen. 
  •     Maak gebruik van de restwarmte
  •     We doen de vaatwasser pas aan als die vol is. 
  •     We gebruiken de magnetron niet als kookwekker. 

Dag 5
Vanavond gezellig een avondje thuis op de bank met het hele gezin. We doen de kaarsjes aan, dit zorgt niet alleen voor een gezellig sfeertje maar ook voor warmte en licht. We hebben overal in huis ledverlichting en laten we niet onnodig aanstaan. 

We hebben ook op veel plekken een tussenschakelaar in het stopcontact, zodat de apparaten geen stroom kosten bij uitstaan.